UUTISKIRJE VIIKKO 6/2022

Tämä viikkoposti on luvun yksi kappale kirjastani "Iloiset hyvästit tupakalle!". Jos olet kiinnistunut lukemaan kirjan, tulet saamaan siihen 100% alekoodin seuraamalla polkua, jonka viitoitin sulle.

Löydät sen lukemalla tämä kirjeen lopusta ja lataamalla maksuton opas.

E book cover

RÖÖKIASKISI MAKSAA SINULLE YLI 200 EUROA! 

Luit aivan oikein! Maksat tupakastasi kymmenen euroa, et askistasi. Siten, kuten oletat sen maksavan. Askistasi maksat yli kaksisataa euroa. Onko sinulle merkitystä sille, että maksat tupakasta kymmenen euroa? Se, kun kuitenkin on aika paljon rahaa. 

Näihin lukuihin, jolla askin hinnaksi tulee kaksisataa euroa tai hieman yli, ei laskennallisesti tarvita kuin kaksi muuttujaa. Toiseen muuttujista et voi itse vaikuttaa edes äänestämällä. Tupakkaveron korotukset, kun eivät katso puoluekantaan. Toiseen muuttujaan voit sitten jo vaikuttaa. Sillä sinä ja terveydenhoitojärjestelmämme ja sen toimivuus tai toimimattomuus ratkaisevat yhdessä sen, mitä askisi ovat tulleet sinulle maksamaan päivänä viimeisenäsi. Käsitellään tarkemmin mainitut muuttujat. 

Ensiksi tupakka-askin kaupallinen hinta nyt ja lähivuosina. Pidetään laskenta yksikertaisena ja määritetään askin hinnaksi kymmenen euroa riippumatta merkistä, askin koosta tai siitä, mistä ja milloin se on hankittu tänä tai ensi vuonna. Hinta kymmenen euroa on sekin aika karmaiseva hinta, jos vertaa siihen, mitä sillä rahalla muutoin saisi, etenkin kun kyse on kuitenkin vain tupakoivan hetkellisestä mielihalusta ja vain aivojen dopamiinitarpeesta. Mielihalun aktivoitumiseen ja sen seurauksiin tulen useasti kirjan eri vaiheissa. Aivojen välittäjäaine, dopamiini, tulee sekin esiin kirjassa useaan otteeseen, jos se ei sinulle vielä ole tuttu. 

Älä aseta itsellesi tavoitetta lopettaa tupakoiminen askin hinnan noustessa kymmeneen euroon tai yli sen. Tupakoiminen ei lopu keltään siihen, että askin hinta nousee yli hänen sietokyvyn marginaalinsa. Narraat itseäsi, jos olet asettanut itsellesi “ehdottoman” hintarajan lopettamiselle, koska se ei ole syy eikä edes riittävä kannustin lopettamiselle.  

Tupakointi ei ole monilta loppunut silloin, kun askin hinta nousi viiteen euroon, eikä silloinkaan, kun se nousi kahdeksaan euroon. Ei edes aikoinaan, jolloin se nousi viiteen ja kahdeksaan markkaan. Tupakoiva karsii viimeiseen saakka menojaan muualta kuin tupakeistansa, sillä niihin kun rahat varmuudella löytyvät aina jostain. 

Tupakka-askin hinta päätöskriteerinä perustuu tupakoivan ajatukseen, että nyt sattuisi vaan olemaan hyvä hetki lopettaa. Tupakoiva ajattelee, että hän voi lopettaa tuosta noin vain. Ei tupakoiva tupakoi omasta tahdostaan, jolloin hän ei myöskään kykene lopettamaan tuosta noin vain. Tupakoinnin lopettamisyritys syystä, että on päättänyt lopettaa silloin, kun askin hinta on jotain, johtaa lopettamisyritykseen, jota tupakoiva aloittaa käymään tahdonvoimalla ja typerimmät jopa vedon vuoksi. Tahdonvoimalla pääsee eroon tupakasta vain ani harva ja heistäkin suurin osa palautuu tupakoitsijaksi jo hyvin lyhyen ajan kuluessa ”lopettamisestaan”.  

Syy, miksi aski ei maksa vain kymppiä, joka lähikaupan kassalla maksetaan vaan se maksaa yli kaksisataa euroa, selittyy tupakoivan ennenaikaisella kuolemalla. Joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti tupakasta johtuviin sairauksiin.  

Hyvin usein saa lukea varovaista tekstiä siitä, kuinka tupakoinnilla on merkittävä vaikutus keuhkoahtaumatautiin ja -syöpään sekä altistuminen sydän- ja verisuonisairauksiin. Miksi ei vaan kirjoitettaisi siten kuin on asian laita. Tupakka tappaa sinut ja piste!  

Älä myöskään elätä itselläsi illuusiota jostain nopeasta ja levollisesta kuolemasta, sillä tupakoinnin seurauksena tulet menettämään paljon terveitä elinvuosia ennen sitä. Toisin sanoen, tulet elämään viimeiset vuotesi siten, miten et toivoisi itsekään edes pahimmalle vihulaisellesi.  

Se, millaisena näet itsesi eläkkeellä ja mistä unelmoit eläkkeellä ovat harhaa. ”Pysähdy ja kelaa nyt”, muutoin voi olla, että viimeiset vuotesi et muuta teekään kuin pysähdyt ja kelaat, pyörätuoliasi. 

Ennenaikaisen poislähdön määrittää askivuodet eli tupakoinnin määrä ja tupakkahistoriasi kesto huomioiden tietysti myös tupakoitujen savukkeiden vahvuus (sätkän polttajille tiedoksi, että sätkät sisältävät enemmän myrkkyjä savukkeen päävirrassa, kuin mitkään tehdasvalmisteiset tupakat).  

Kerrataan askivuoden käsite. Askivuosi yhtälönä on päivittäinen kulutus kerrottuna tupakointivuosilla. Askin päivässä vuoden ajan tupakoiva tupakoi askivuoden. Kaksi askia päivässä tupakoiva saavuttaa askivuoden heti juhannuksen jälkeen ja kymmenen tupakkaa päivässä polttava saavuttaa askivuoden kahden vuoden tupakoinnilla.  

Tämä viimeisenä mainittu, puoli askia päivässä tupakoiva maksaa (juuri tässä laskennassa aikaansaadun ja käytetyn) yli 200 euroa askistaan. Siinä on hyvä vertailupohja, jos sattuisit itse kiinnostumaan asian kalkyloimisesta, sillä siihen nimittäin olisi kyllä hyvä syy olla kiinnostunut! Visiteeraa eläkevakuutusyhtiösi saitilla, ja anna laskuriin vaaditut perustiedot, niin laskuri kertoo sinulle vääjäämättä totuuden tupakka-askisi hinnasta.  

Tilastot osoittavat karua luettavaa: kaksikymmentä askivuotta tupakoinut kuolee noin kymmenen vuotta aikaisemmin kuin tupakoimaton. Jos olet aloittanut tupakoinnin 40-vuotiaana ja tupakoit kaksikymmentä vuotta askivuoden vuodessa, kuulut laskennallisesti ryhmään, joka maksaa kaksisataa euroa askistaan. Yritä hyväksyä tämä totena ja muistaa vielä kirjan luettuasikin, sillä suurin osa tienaamistasi eläkerahoista tulee mitä todennäköisemmin jäämään eläkevakuutusyhtiöön, pois lukien mahdollisesti perheeseesi palautuva leskeneläke.  

Viitteellinen esimerkkilaskenta havainnollistaa asiaa. Pitkän lähes viisikymmentä vuotta kestäneen työuran tehneenä ja keskimäärin hyvää palkkaa nauttineena ansaitsee eläketuloikseen 36 500 euroa nettona vuodessa ja eläke mahdollistuisi alle 70-vuotiaana. Edellä kuvatun ennenaikaisen kuoleman seurauksena, tupakoiva tulee menettämään kymmenen elinvuottaan ja lisäksi näiden tulot vastaavalta ajalta. Menettämään siis yli 360 000 euroa. Tämä on tupakoivan kannalta epämukavaa luettavaa, mutta valitettavan ja absoluuttisen totta.  

 

Olisiko aika pohtia, unelmoida ja tavoitella oikeita asioita elämässäsi! 

"Mitä ihmeen järkeä on painaa hulluna töitä saadakseen hyvän ja turvallisen eläkkeen, jos samalla painaa hulluna tervaa keuhkoihin, että ei tarvitsisi olla kauaa eläkkeellä!"

Kaikkihan me unelmoimme tulevista eläkevuosista, ennen kaikkea hyvistä ja terveellisistä sellaisista.  

Pohdi, olisiko nyt tekemisen ja tavoitteiden oikea tarkistamisen hetki. Saisitko syttymään oikean tahtotilan, palon eroon tupakasta. Nosta terveys tänään ja iäkkäämpänä arvolistasi kärkeen, niin pyttyjä alkaa siunaantumaan palkintokaappiisi välittömästi.  

Tulet aistimaan paremmin muutaman päivän kuluttua lopettamisesta sekä tuntemaan verenkierron kohenevan, unen laadun, yleisen vireyden ja jaksamisen paranevan jo muutamassa viikossa. Kattavamman palkintolistan löydät kirjan jälkisanojen päätteeksi. Ne tulevat omista tuntemuksistani päästyäni eroon tupakasta. Ensimmäisten kuukausien aikana olin joka ainut päivä kiitollinen edesottamuksistani. Nyttemmin nuo tunteet ovat jo arkistuneet. 

Yksi tupakoivien vääristä uskomuksista ja harhaluuloista on se, että tupakka on vain osasyyllinen vanhuusiän kuolemaan. Niinhän asian laita ei juurikaan ole vaan päinvastoin. Tupakoiva kuntoilee tupakoivaa huomattavasti vähemmän, syö epäterveellisemmin, käyttää alkoholia enemmän (olettaen) ja hänellä on usein kohonnut riski sairastua muihinkin kuolemaa jouduttaviin sairauksiin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen (joka ennakoi sydäninfarktiriskiä), kirroosiin ja tyypin 2 diabetekseen. Tupakoitsijan tulisi olla rehellinen itselleen todeten, että ”näinhän se on − tupakka on se joka boostaa kuolemaani!”  

Jos olet tänään viisikymppinen ja lopetat tupakoinnin, tulet saamaan ilmaiseksi täysin uuden arvan elämääsi (tässä asiassa) ensimmäisen hutiin menneen tilalle. Viiden vuoden kuluttua lopettamisesta sydänkohtauksen ja -kuoleman vaara putoaa puoleen tupakoitsijaan nähden ja riski sairastua sepelvaltimotautiin laskee tupakoimattoman tasolle. Kymmenen vuoden kuluttua keuhkosyövän riski vähenee puoleen tupakoitsijaan verrattuna ja sydänkohtauksen riski on tasolla, että et olisi eläissäsi tupakoinut. Jos olet kuusikymppinen, lopettaminen kannattaa yhtä lailla, osoittaa senkin viimeaikaiset tulokset todeksi. 

Kiinnostaisko sua polku onnistuneeseen tupakoinnin lopetukseen?

Oppia mitä on Quit Smoking for Dummies?   

Löydät polulle >>> TÄSTÄ!