OPI KOLME PROSESSIA EROON TUPAKASTA 

Tupakoivana sun tulis tietää nämä, onnistuaksesi lopettamaan onkin jo ehdoton edellytys. 

Kerron kustakin prosessista lyhykäisyydessään ja laitan kunkin oheen linkin, josta pääset lukemaan asiasisältöä enemmän. Tässä lyhyehkössäkin osiossa kerron kunkin prosessin ymmärtämisen hyödyn merkityksen lopetusyritykseen eli sen, miksi olet aikaisemmin epäonnistunut yrityksessäsi lopettaa ja miten prosessien ymmärtäminen auttaa sua seuraavassa lopetusyrityksessäsi. 

Kaikki kolme prosessia ovat ajatusprosesseja ja ne liittyvät aivoihin: ajatuksiin, ajatteluun ja ajattelemattomuuteen eli ihmisen tiedostamattomaan ja tietoiseen toimintaan.   

Luettuasi kaks ekaa prosessia (ehkä ensimmäistä kertaa eläissäsi) ymmärrät miksi tupakoit ja miksi sun tulisi lopettaa. Sun ajattelua on ohjannut puutteelliset tiedot ja väärät uskomukset tupakasta. Viimeinen prosessi tarjoaa sulle keinon lopettaa.  

Mikään prosesseista ei ole sulle entuudestaan tuttu, joten jos olet aikeissa eroon tupakasta niin suosittaisin näkemään hieman vaivaa tutustuaksesi tarkemmin. Kannattais, kyse kun saattaa olla sun elämästä! 

  • NEUROKEMIALLINEN PROSESSI 
  • MIND TRAP LOOP BOOSTED BY THE NICOTINE 
  • MIELIHALUN TORJUMISPROSESSI 

Vartissa tiedät enemmän, lukemalla prosessit seikkaperäisesti parissa tunnissa saatat pelastaa elämäsi;) 

TAPATUPAKOINTI ON NEUROKEMIALLINEN PROSESSI  

 

Tupakoimisen taustalla on neurokemiallinen prosessi ja lähes koko valveillaolon jatkuva tupakoinnin vieroitus 

Lopettaaksesi tai muuttaaksesi jotain totuttua tekemistäsi (= tapaasi) tulee sun ymmärtää neurokemiallinen prosessi. Tavat muodostuu näin: 

  • kun ajattelet jatkuvasti samoja asioita 
  • johtavat ne väistämättä samoihin valintoihin 
  • jotka puolestaan aiheuttavat samaa käytöstä 
  • luoden tiettyjä kokemuksia 
  • jotka muodostavat samat tunteet 

Tämä prosessi muistuttaa sua kaiken aikaa siitä, kuka uskot olevasi! 

Päästäksesi eroon jostain epäterveellisestä tai hyvinvointiasi alentavasta tavasta, tulee sun muuttaa ajatteluasi voidaksesi muuttaa prosessin kulkua ja sen lopputulemaa. Tarvitset uudenlaista ajattelua, jolloin aivot alkavat muodostaan uusia hermoratoja ja synapseja. 

>>> lisää aiheesta uutiskirjeessäni vko 44/2021 

SivunvaihtoNeurokemiallisen prosessin ymmärrettyäsi et lainkaan enää ihmettele, miksi sun on toisinaan vaikea päästä tavoitteisiisi. Miksi ajatus jonkun uuden aloittamisesta ei hyvästä startista huolimatta lopulta toteudu: mikä estää motivaation riittävän kehittymisen ja miksi palaaminen vanhaan helppoon on sittenkin luonnollisempaa kuin poisoppiminen ja uuden oppiminen käytäntöön.

TUPAKKARIIPPUVUUS ON MIND TRAP LOOP BOOSTED BY THE NICOTINE  

 
Tupakoiminen on mind trap − mielen ajatusloukku! Riippuvuus on loop − joka on silmukka, jota tupakoiva kiertää ja johon toleranssi määrittää vauhdin. Bite eli syötti, jolla koukutetaan (ja joka itsessään ylläpitää ja vahvistaa koukkua) on nikotiini (myös muut myrkyt yhdessä eli kokonaistunnetila).   

Riippuvuuden mekanismi tulee nähdä syklisesti. Sykli on tupakoitujen savukkeiden välinen aika tai poltetusta savukkeesta aiheutuva vieroituksen kokonaiskesto.   

Todennäköisesti ajattelet, että tupakka rauhoittaa ja auttaa keskittymään, lieventää stressiä ja piristää. Et ole väärässä, mutta se mitä sun tulisi tietää on, että olet edellisillä tupakoilla aiheuttanut rauhattomuuden, keskittymiskyvyn puutteen, stressin ja alavireyden.   

Lukemalla korjaat väärät uskomuksesi tupakasta ja tupakoinnista. Korjaat tupakalla itse aiheuttamaasi tiloja kehossa ja mielessä. Tupakoimaton ei koe vastaavia tiloja nikotiinin vaikutuksesta.   

 

>>> tutustu aiheeseen lisää tästä   

“Iloiset hyvästit tupakalle!” luku III Riippuvuuden mekanismit kappale   TUPAKOIMINEN ON AJATUSLOUKKU - MIND TRAP LOOP BOOSTED BY THE NICOTINE 

 

TUPAKOIMINEN ON AJATUSPROSESSEJA SKRIPTISTÄ SKEEMAAN 
 
 
Nämä kolme prosessia on toistensa jatkumoita, johin aikaa ei tarvitse kulua edes yhtä minuuttia. Nämä kaikki syntyvät ja toteutuvat ihmisen tiedostamattoman mielen toimintana. Tämän seurauksena tupakoit, vaikka et sitä aina tahtoisikaan. Tämän vuoksi myös lopettaminen on hyvin vaikeaa.  

Skripti on aivojen limbisen järjestelmän aktivoima tunne et sun tulis saada tupakkaa, saada aivoille dopamiinipyrske, jolla korvata vieroituksen oireet, jotka pääsääntöisesti johtuu nikotiinivajeesta.   
 

Skriptit laukeaa päivittäin säännöllisesti yli kymmenen röökiä päivässä tupakoivalle hetkissä, johon tupakoiva on aivonsa totuttanut. Tyypillisiä hetkiä päivässä ovat aamut ja ruokailun jälkeiset tilat. Myös tuoksut, paikat ja sosiaaliset tapahtumat muistuttavat tapatupakoinnista ja aktivoivat skriptin. Tunnetta ei pysty estämään, eikä sitä tule yrittää estää tahdonvoimalla.  
 

Jos haluat vähentää sun tupakointia tulee sun tunnistaa skriptisi ja oppia erottaan niistä oikea tarve nikotiiniin eikä vain pelkkä “tunne” tarpeesta. Oppimalla tämän tekniikan voit miltei puolittaa tupakointisi määrän saman tein.  
 
Jos haluat vähentää tupakointia vielä tätäkin enemmän tulee sun oppia se miten toimit tilanteessa, jossa mielihalun tunne ei ole pelkkä halu vaan se on jo jonkinasteinen tarve (fyysinen oire, vahvistunut vieroitus).  
 
Tulet ajatusprosessin toiseen vaiheeseen, estoprosessiin (= Inhibiittori, jonka nimesin Muutosohjuriksi). Sun tulee tietoisella ajattelulla muuttaa sun tapaa toimia mielihalun korvaamiseksi jollain muulla kuin totutulla nikotiinilla. Jollain joka korvaa aivojen välittäjäaineiden dopamiinin tai serotiinin tarpeen sillä kyseisellä hetkellä.  
 

Nämä tekniikat ovat mindfulnessia, tietoisuustaitoja. Oppimalla niitä, opit eroon myös muista “vääristä tavoista tai addiktioista” ja samalla kehityt paremmaksi  päätöksentekijäksi. Huomaat nopeasti miten rationaalinen ajattelusi kehittyy kriittisissäkin hetkissä.  
 
Skeema on ajatusprosessin “häntä”, lopputulema. Tupakoinnin lopettamisessa on kyse skeeman muuttamisesta. 

Neurokemiallisessa prosessissa tulee sun muuttaa ajatteluasi voidaksesi muuttaa prosessin kulkua ja sen lopputulemaa. Tässä muutetaan toimintaa ajattelun sijaan. Toimintasi tulee olemaan etukäteen suunniteltua ja harjoiteltua.   
 

Vähentääksesi tai lopettaaksesi tupakointisi tulee sun oppia skriptisi, opetella luomaan muutosohjurisi, jotka johtavat haluamaasi skeemaan. Lukemalla aiheesta opit aivojen toiminnasta ja ymmärrät paremmin terveellisempien elintapojen merkityksen aivoille. Opit että ne on yhtä kuin sä niin hyvässä kuin pahassakin. Todennäköisesti sun pelkät käsitykset aivoistasi eivät muutu vaan suhde niihin kaikkinensa.  
 

 
Tutustu aiheeseen lisää e-kirjani “Iloiset hyvästit tupakalle!” luvusta VI Prosessi eroon tupakasta  kappaleesta “Tupakointi on ajatusprosesseja skriptistä skeemaan”. 

E book cover

TILAA E-KIRJANI "ILOISET HYVÄSTIT TUPAKALLE!" VELOITUKSETTA 

Annan sulle 100% alekoodin e-kirjaan. Pääset lukemaan sen kiitokseksi siitä, että olet tähän asti jaksanut lukea postiani. 

Lähetä alekoodi!

Tuu kuuntelijatarkkailijaoppilaaksi, jos olet aikeissa eroon tupakasta! 

Tule osaksi ryhmää - Sisäpiiriin - oppiaksesi suunnitelmallisuuden merkityksen päätöksenteolle lopettaa ja valmistautumiseen lopettaa, miten viedä onnistuneesti läpi prosessi eroon tupakasta ja miten tulee toimia mielihalujen hetkellä sekä kriittisen viikon ajan tupakoinnin loputtua

Tässä ryhmässä sun tiedot tupakasta muuttuu olennaisesti ja taidot lopettaa niin ikää. Sun asenne pannaan lopettamiseen vaadittuun kuntoon joka siivittää sun motivaation tappiin. 

Lakisäätein röökitauko on Uutiskirje, jonka voit tilata ja samalla liittyä sen Sisäpiiriin.