Niin Turmiolan Tommi taas herää henkiin

Help needed!

Suomessa kuoli tupakkaan vuonna 2019 6760 henkeä käy ilmi tuoreesta julkaisusta The Lancet-lehdessä. Suomessa THL arvio määrästä on kolmanneksen pienempi – niin tai näin, molemmat luvut ovat mittavat.

Ne nimittäin tarkoittaa, et Suomessa kuollaan tupakkaan alle puolentoistatunnin välein.

Tupakka tappaa Suomessa kahdessa kuukaudessa yhtä paljon kuin korona on tappanut kohta kahdessa vuodessa.

Suomessa on likimain puoli miljoonaa päivittäin tupakoivaa. Viime vuosikymmenellä luvut eri tarkasteluryhmissä alenivat eli kulkivat toivottuun suuntaan, alkaneella vuosikymmenellä ne näyttäis jämähtäneen paikalleen, ehkä osin jopa kasvaneet.

Unelmaa Savuttomasta Suomesta 2030 on turha nähdä realistisena.

“Parempi pysyä tupakassa kuin yrittää eroon siitä!”

  • Tässä muutama syy olla yrittämättä tupakoinnin lopetusta:

  • “En tule kuitenkaan onnistumaan. Olen kokeillut jo kaikkea!”
  • “Oon päättänyt lopettaa sit kun askin hinta nousee kymppiin.”
  • “Pelkään lihomista lopetettuani!”
  • “En kestä fyysisiä vieroitusoireita, edelliset on yhä hyvin muistissa”
  • “Tupakkasairauksia ja kuolemanuhkaa liioitellaan – isäni setä Petäjävedellä eli 82-vuotiaaksi vaikka poltti askin päivässä”
  • “Saa mullakin sentään yks pahe olla😉”

Mistä nää "läpät" oikein kumpuaa?

Aivojen limbinen järjestelmä (tutummin tiedostamaton mieli) suoltaa jatkuvasti esiin näitä huuhaa-ajatuksia nikotiiniriippuvaiselle. Nämä pitäis jäädä vain ajatusten tasolle, mutta niin moni tulee lipsauttaneeksi näitä ilmoille aika-ajoin. Vaan ei saisi, koska elastiset aivot oppivat kuulemansa.

Jos aktivoit aivot tiedostamaan "heitot" niin huomaat, et ne ovat pelkkiä ajatuksia – vääriä uskomuksia, johon niin mielellään haluaa uskoa saadakseen itselleen oikeutuksen jatkaa tupakointiaan. Jatkaa harrastustaan😉

Tupakointi vaan kun ei satu olemaan “mikään harrastus”. Monille se on nikotiiniriippuvuus, joka puolestaan luokitellaan sairaudeksi. Itse sairauteen ei ole lääkkeitä. Ei ainakaan sellaisia, joilla olisi tutkittua tehoa sairautta vastaan.


Tarjolla on ainoastaan tehottomia nikotiinikorvikkeita ja masennuslääkkeitä. Ensiksi mainituilla on sen verran tehoa, että niihin hurahtaneet pystytään pitämään niistä riippuvaisina (joka on niitä valmistavien tehtaiden tarkoituskin) joko tupakan kanssa tai ilman ja jälkimmäiset on viimeinen “keino”, kun muuta ei ole tarjolla.

Ei siis ihme, että viidennes suomalaisista syö masennukseensa lääkkeitä. Tupakoinnin ja masennuksen välinen relaatio on selvä.


Tupakoivat, jotka tahtoisivat eroon tupakasta saavat hoitosuosituksekseen popsia pillereitä. Ei ihme, että 95 % tupakoinnin lopettamista yrittävistä epäonnistuu yrityksessään, koska tarjolla on vain kaksi tehotonta keinoa lopettaa. Tämä on valitettavasti Suomen hoivan taso tällä hetkellä avuksi eroon tupakasta.

“Taklaan hieman noita “ajatuksia”


Saat säkin hieman pohdittavaa: “Oiskos se sittenkin noin eikä niin kuin olen sen kuvitellut olevan.”  Tais siis et sä vaan sun tiedostamaton mielesi.

“En tule kuitenkaan onnistumaan. Olen kokeillut jo kaikkea!”

Tällainen tunne oli mullakin, kunnes tajusin et nikotiinikorvikkeet ovat tehottomia ja että kaikki aikaisemmat yritykset lopettaa olivat tuhoon tuomittuja onnistumaan. Se on loppuviimein yks hailee, onko keinoja lopettaa ollut kuusi vai kahdeksan silloin kun ne on vääriä.

Multa puuttui niistä tarvittava suunnitelmallisuus, riittävä asenne ja kyky torjua mielihalutekoja silloin, kun siihen olisi ollut tarve. Mä olin mielestäni tehnyt kaiken oikein, vaan itseasiassa lähes kaiken väärin.

Nyt sun puolestaan ei tartte tehdä mitään väärin, tein sulle menetelmän tupakoinnin lopettamiseen. >>> Tutustu!


“Oon päättänyt lopettaa sit kun askin hinta nousee kymppiin.”

Hallitus on päättänyt tulo- ja menoarviossaan uusista tupakan hinnankorotuksista vv. 2022-2023. Tuon jakson aikana merkistä riippumatta normiaskin hinta kallistuu yli kymppiin.  Esim. 20 senttiä yli kympin tarkoittaa hinnan korotusta, joka on siis vain yhden sentin tupakalle.

Vain tupakoiva, joka ei tiedosta ja hyväksy nikotiiniriippuvuuttaan kuvittelee, että hinnanmuutos yli “kriittisen rajan” avaisi portit tupakattomuuteen.

“Pelkään lihomista lopetettuani!

Lihominen on yleistä tupakoinnin loppuessa, mutta se ei ole tupakoinnin lopettamisen seuraus. Se on seurausta siitä, että aivojen dopamiinipalkinta on jäänyt päälle ja ei ole kykyä vastata mielihalutunteeseen, joka tällä kertaa ei ole enää tupakka vaan jokin muu.

Tupakoinnin lopettamisen vaiheista viimeisin on jakson jälkeinen toiminta, joka on yhtä tärkeä vaihe siinä missä on edeltävät vaiheetkin.

Olla lihomatta tulee sekin oppia. Opit sen samalla tavalla kuin opit torjumaan tupakan mielihalutunteet. Opittuasi sun on helppo sanoa ei ajoittaiseen makean himoon tai punaviinilasilliselle, halutessasi😉


...ja muutama vielä lisää!

“Tupakkasairauksia ja kuolemanuhkaa liioitellaan.”

No ei toki, ennemminkin vähätellään.

Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää tupakkasairauksista, niin lue ohimennen E-kirjani “Iloiset hyvästit tupakalle!”

Luvun yksi kappale >>> “Tupakkasairauksien ymmärtäminen ja havahtuminen”

“En kestä fyysisiä vieroitusoireita, edelliset on yhä hyvin muistissa.”

Vieroitusoireet ovat henkisiä ja vain pieneltä osin fyysisiä. Niistä tekee fyysisen ihmisen ajatukset ja ajattelu. Viikkopostini vko 38/21 paneutui juuri tähän asiaan.

Jos et ole vielä lukenut sitä, pääset lukemaan se >>> tästä


“Saa mullakin sentään yks pahe olla😉”

Tämä vitsi on hauska ja se jaksaa kestää aikaa. Kun seuraavalla kerralla mieleesi juolahtaa käyttää tätä “heittoa” niin pysähdy pohtimaan mitä sen taustalla on. Huomaat, et se on sun pelko hyväksyä ja myöntää nikotiiniriippuvuuttasi.

Pahe-sanalla salataan. Se on usein alkavaa itsevaletta, joka myöhemmin johtaa itsetunnon heikkenemiseen. Paheeseen sorrutaan aika-ajoin, koska se on usein itsellä jotensakin hallittavissa (alkoholin nauttiminen, makean nälkä, uhkapelaaminen jne...).

Riippuvuus puolestaan on jokahetkistä ja jatkuvaa. Silloin, kun mieleesi tulee epäilys, et olisit tullut riippuvaiseksi tupakasta, olet ollut sitä jo pitkään.

Master plan

Verkkovalmennuskurssi tupakoinnin lopetukseen

Tein sulle polun eroon tupakasta. Lue se ajatuksella läpi ja tutustu sen takana oleviin linkkeihin. Pienellä vaivalla olet vajaan kuukauden kuluttua savuton

Tutustu!

Tuu kuuntelijatarkkailijaoppilaaksi, jos olet aikeissa eroon tupakasta! 

Tule osaksi ryhmää - Sisäpiiriin - oppiaksesi suunnitelmallisuuden merkityksen päätöksenteolle lopettaa ja valmistautumiseen lopettaa, miten viedä onnistuneesti läpi prosessi eroon tupakasta ja miten tulee toimia mielihalujen hetkellä sekä kriittisen viikon ajan tupakoinnin loputtua

Tässä ryhmässä sun tiedot tupakasta muuttuu olennaisesti ja taidot lopettaa niin ikää. Sun asenne pannaan lopettamiseen vaadittuun kuntoon joka siivittää sun motivaation tappiin. 

Lakisäätein röökitauko on Uutiskirje, jonka voit tilata ja samalla liittyä sen Sisäpiiriin.